Zindelijkheid

Voorkomen is beter dan genezen   
Wanneer je puppy binnen plast en poept is dit vaak een ruimtelijk probleem. Je puppy heeft namelijk geleert om op de verkeerde plaats zijn behoefte te doen. Er wordt vaak gezegd dat de pup dominant is en je aan het uitproberen is door binnen te plassen.. Dat is alles behalve de waarheid dit gedrag wordt na 2 keer al snel een slechte gewoonte omdat honden  snel een voorkeur ontwikkelen voor plaats, ondergrond en geur. Dit komt doordat het doen van de behoefte voor opluchting zorgt en als zelf belonend werkt. Dit heeft ook betrekking tot de puppy zijn zelf geïmproviseerde toilet in de huiskamer, keuken of waar de pup ook bedacht heeft om zijn behoefte te doen. De pup zal snel de plek onthouden waar hij dit fijne gevoel kreeg. 

Om je puppy zindelijk te maken moet je daarom:

  • Nog meer foutjes voorkomen
  • Leer je puppy waar je wilt dat hij zijn behoefte doet.


Voorkom foutjes
Fouten zijn een ramp tijdens de zindelijkheidstraining omdat het slechte gewoonten in de hand werkt. Slechte gewoontes zijn net zo moeilijk te doorbreken als goede. Daarom moet je fouten ten koste van alles voorkomen zodat er enkel goede gewoontes overblijven. Foutjes kun je voorkomen door de pup als je kort van huis gaat, op te sluiten in een ruimte met gemakkelijk te reinigen vloeren zoals een badkamer, keuken, in een ren of bijkeuken. Persoonlijk vind ik een puppy ren erg handig, om de pup in te zetten tijdens lange en korte termijn opsluiting als hij even alleen moet zijn of wanneer je even geen supervisie kunt geven. Van deze ruimte of deel van de ruimte maak je de "speel kamer".

Benodigdheden
Zorg ervoor dat je hond in zijn speel kamer een bak vers water heeft, een aantal gevulde kauwspeeltjes, een comfortabel bed in één hoek en een *hondentoilet zo ver mogelijk van zijn bed. Je puppy zal van nature namelijk zo ver mogelijk van zijn slaapplek willen poepen of plassen. Enkel door de indeling van de ruimte zal je puppy snel de goede gewoonte ontwikkelen om zijn toilet te gebruiken. Vergeet nooit dat goede gewoonten net zo moeilijk te doorbreken zijn als slechte gewoonten. Het doel van langdurige opsluiting in de speelkamer of speel-ren (als je niet thuis bent) is om het natuurlijke gedrag van je puppy te beperken tot een afgeschermde ruimte waar weinig verkeerd of stuk kan gaan. Hierdoor voorkom je ook dat de pup in de rest van het huis een foutje kan maken en helpt het hem snel een voorkeur te ontwikkelen voor een ondergrond om op te poepen of plassen.

Leer je hond om op de juiste plek zijn behoefte doen
Wanneer je samen met de pup thuis bent geef je de pup supervisie, kan dat even niet dan is het verstandig om de pup in zijn lange of korte-termijn opsluitingsruimte te zetten. Ook hier weer met een aantal gevulde kauwspeeltjes zodat hij zichzelf kan vermaken. Een draagbaar hondenkrat of een bench is hier eventueel handig voor. Je kunt de pup ook via zijn riem aan je broeksriem bevestigen. Op die manier kan je pup zich naast je nestelen terwijl je een boek leest, achter de computer werkt of televisie kijkt. 

Om het uur zeg je: "We gaan plassen en poepen" (of wat je ook maar wilt als een toekomstige toilet instructie), dan haast je de pup (aangelijnd) naar haar toilet (in de tuin, op de stoep, binnen of buiten je huis of appartement). Sta stil met je pup aan de lijn en herhaal de instructie om zijn behoefte te doen. Geef je puppy nu drie tot vijf minuten de tijd om even te poepen en plassen. Wanneer je puppy zijn behoefte doet, beloon je hem met minimaal drie lekkere beloning snoepjes en ga je daarna een stukje met de pup wandelen. Meestal plassen puppy’s om het uur binnen twee minuten en poepen ze binnen drie minuten. Je puppy gaat snel realiseren dat hij zijn poep en plas kan inruilen voor smakelijke beloning snoepjes! Hij zal snel leren te gaan poepen en plassen op de bestemde plek en zijn toilet in huis zal de pup steeds minder snel gebruiken omdat daar de lekkernijen niet volgen na het plassen en poepen. Je leert je puppy ook nog na een tiental herhalingen om op commando zijn behoeftes te doen. Als pup niet poept en plast tijdens de toiletpauze, zet dan de pup nog even terug in de ren, bench of laat hem vrij rondlopen in de woonkamer (terwijl je als een havik op hem let) en probeer het 10-15 minuten nog eens.

Doel van korte termijn opsluiting
Het doel van kortdurende opsluiting is;

  • eventuele ongelukjes in huis te voorkomen wanneer je thuis bent (en niet de volle aandacht voor de pup heeft)
  • het leren voorspellen wanneer de pup moet poepen of plassen.

Het tijdelijk (niet lang dan 1 uur achter elkaar) opsluiten van een hond in een kleine ruimte (zoals een bench) belet dat een hond binnen zal poepen of plassen, omdat hij zijn slaapplek niet wil bevuilen. Als gevolg hiervan zal de hond zo snel mogelijk zijn behoefte willen doen zodra hij uit de bench wordt gelaten, helemaal als tijdens het naar buiten haasten de blaas en darmen op en neer ‘geschud’ worden. Omdat jij bepaalt wanneer je je hond vrij laat, bepaal jij ook wanneer hij poept en plast. Op deze manier kun jij voorspellen wanneer hij zijn behoefte zal doen en kun je hem laten zien wáár hij dat dient te doen en hem te belonen als hij het op de juiste plek doet. Je kunt ook meteen opruimen als je hond klaar is. Als extra hulp middel kun je een zindelijkheidstraining schema gebruiken.

*Hoe maak je een hondentoilet
Voor een hondentoilet kun je veel verschillende ondergronden gebruiken. Het is belangrijk dat je er even bij stil staat wat jou voorkeur is voor de ondergrond. Bedenk daarom wat je in de omgeving veel tegen komt aan ondergronden en op welke jij het liefste wil dat de hond zijn behoefte doet. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

  • krantenpapier besprenkeld met aarde
  • kattenbak gevuld met een rol gras
  • puppypad met een betonnen stoeptegel erop

Zo zal je pup een geur en ondergrond voorkeur ontwikkelen om zijn behoefte op te doen zoals bijvoorbeeld grond, gras of beton.



E-mailen
Bellen