Help mijn Hond Blaft! 

Blaft je hond als reactie op de deurbel of wanneer er iemand langs het raam loopt, haalt dit het bloed onder je nagels uit, maak jij je zorgen over de reactie van je buren, klagen ze of dreigen ze de politie te bellen vanwege geluidsoverlast? Is het voor jou een gevecht geworden om je hond stil te laten houden? Lees dan dit artikel, volg de instructies en binnen de kortste keren weten je buren niet eens meer dat je een hond hebt!

De regel van drie
Blaffen heeft vele redenen en is een vorm van communicatie. Het is enkel en alleen om die reden niet eerlijk om te zeggen tegen je hond “Je mag nooit meer blaffen”. Mijn honden leer ik daarom de regel van drie, waarmee ik ze leer om enkel (3 keer) te blaffen om me ergens alert op te maken.  Elk honden baasje die last heeft van zijn blaffende hond moet zich daarom het volgende afvragen, hoeveel blaffen is teveel en waarom blaft mijn hond? Hoeveel de hond mag blaffen is voor elk honden baasjes anders, de waarom is afhankelijk van je hond. Is het "aandacht zoeken”, wat betekent dat ze proberen je aandacht te trekken of is het "communicatie", proberen ze een boodschap te communiceren naar jou of iets ander? Bijvoorbeeld naar de hond op straat die iets te dichtbij komt, naar de postbode om hem weg te jagen of een fietser omdat ze er graag achteraan willen rennen. Blaffen ze omdat ze bang, gestrest of angstig zijn, of zijn ze overdreven bezorgd over iets wat ze waarnemen of een plotselinge veranderingen in de omgeving. Elke oorzaak heeft een iets andere aanpak nodig om het op te lossen, wil je het zelf proberen volg dan de onderstaande stappen. 

Blaffen om je te waarschuwen
De regel van drie is makkelijk te gebruiken en helpt blaffen te verminderen en in sommige gevallen zelfs te stoppen! Zonder dat je hier angst, correctie of andere aversieve methoden voor nodig hebt. De regel van drie stelt vast aan de hond dat het oké is te blaffen om je te waarschuwen. trainen begin je aan het einde van de oefening en je moet het zien als een ketting die we schakel voor schakel aan elkaar koppelen beginnend bij de laatste schakel. De cyclus van de oefening is altijd als volgt Bevestigen/bedanken, Wachten (1 woof, 2 woof, 3 woof), Commando, Markeren en Belonen.

Bevestigen/bedanken: Het bevestigen/bedankgedeelte van de ketting betekent dat je aangeeft aan de hond dat je hebt gezien waar je hond 'tegen/naar blaft', je bevestigt dit en geeft aan dat je het vanaf hier zult regelen. Door dit op deze manier te doen toon je toont respect voor het blaffen wat je hond als communicatiemiddel inzet en wordt het geen gevecht met je hond om hem stil te krijgen.

Wachten: Je kunt de 3 blaffen tellen in je hoofd of uitspreken, vind je 3 keer blaffen te veel dan kun je ook 3 seconden of 2 woofs aanhouden.

Commando: Je commando voor klaar/stil mag van alles zijn - "klaar", "stil", "sssst",  "Olifant", “Fietskar” enz. Ik gebruik zelf graag het woord "Stil" of “Mooi stil”. De betekenis van dit commando wordt "breek je focus af van “het ding” waar je naar blaft en draai er vanaf" (eventueel beweeg naar me toe of ga naar je plaats).

Markeren en Belonen: Markeren en belonen doe je met behulp van een clicker of beloningswoord zoals braaf, yes, yip, oké, of wat je ook maar wilt gebruiken. Wanneer je hond het juiste gedrag uitvoert (in dit geval stil zijn) spreek je het woord uit en geef je kort daaropvolgend een voerbeloning.

Schakel 1: Het Commando aanleren
Zoals ik al heb vertelt moet je beginnen aan het einde tijdens het aanleren van deze oefening. Je gaat dus als eerste het commando voor “Stil/klaar” aanleren. Dit is super makkelijk om te doen, elke keer dat je hond stil is, spreek je het toekomstige commando voor ”Stil/klaar”, markeer je het gedrag met jou beloningswoord en geef je hond een voerbeloning. Zie je dat is toch appeltje eitje! Oefen dit een aantal dagen 10 minuten per dag (2x 5 minuten, 3x 3 minuten 5x 2 minuten).

Schakel 2: De Betekenis
Nadat je dit een aantal dagen hebt volgehouden en wanneer je ziet dat je hond op het spreken van je commando direct naar je toe draait of komt om de toekomstige beloning te ontvangen ben je klaar om de volgende schakel in de oefening toe te voegen. Het commando moet gaan betekenen: "breek je focus af van het geen waar je naar of tegen blaft en keer terug naar mij/of je plaats”. Wanneer je hond het commando door begint te krijgen kun je zelf een beweging naar achteren toevoegen om je hond naar je toe te lokken of kun je de hond naar zijn/haar plaats lokken (zonder een commando te gebruiken). Ook dit oefen je aantal dagen 10 minuten per dag (2x 5 minuten, 3x 3 minuten 5x 2 minuten).

Wanneer je hond nu bijvoorbeeld rustig voor het raam zit en lekker naar buiten kijkt, is dit het ideale moment om je kers verse commando voor stil/klaar die betekenis te gaan geven. Dit doe je door je commando te geven en zodra je hond wegkijkt richting jou je het beloningswoord uit te spreken. Je markeert hierdoor de actie “Focus afbreken van iets” en beloond voor de positie wegdraaien en eventueel naar je toe komen.

Schakel 3: Beloning uitstellen
Breekt je hond zijn focus 9 van de 10 keer af? Dan zijn jullie klaar om de volgende schakel van de oefening toe te voegen. Het wordt tijd om de beloning uit te stellen, dit doe je door 3 tot 10 seconden te wachten voordat je jou beloningswoord uitspreekt en de beloning geeft. Je laat je hond nu meer doen voor dezelfde beloning en hierdoor wordt de betekenis van de oefening voor de hond steeds duidelijker vooral als je straks echt de afleiding (deurbel, voetgangers of fietsers langs het raam laten lopen) gaat toevoegen.

Schakel 4: Afleiding toevoegen en bedanken
De laatste schakel die je gaat toevoegen aan de oefening is het bedanken voor het blaffen en toevoegen van afleiding. Het is erg belangrijk dat je de hond eerst alle andere schakels van de oefening aanleert en op het tempo van je hond werkt! Voeg stap voor stap steeds meer of moeilijkere afleiding toe. Zo leert je hond het in verschillende situaties toe te passen en te ontspannen in plaats van overdreven te reageren. Voor het stapsgewijs toevoegen van afleiding maak ik vaak een “Top 10(0): Dingen die mijn hond laten blaffen” en begin ik onder aan het lijstje als toevoeging van mij afleiding. Zodra de hond blaft bedank je hem met “dankjewel” op een rustige ontspannen toon, laat hem 3 keer blaffen en geeft je commando voor stil/klaar en markeert het stilzijn met je beloningswoord en beloond je hond! Ook hier 10 minuten per dag (2x 5 minuten, 3x 3 minuten 5x 2 minuten).

Belangrijk
Het is erg belangrijk dat je de hond eerst de hele oefening aanleert en zodra de hond hem voldoende
beheerst, stap voor stap steeds meer of moeilijkere afleiding gaat toevoegen. Zo leert je hond te
ontspannen in plaats van overdreven te reageren. Voor het stapsgewijs toevoegen van afleiding
maak ik vaak een “Top 10(0): Dingen die mijn hond laten blaffen” en begin ik onder aan het lijstje als
toevoeging van mij afleiding.

Voorkomen en Verveling
In de tussen tijd is voorkomen van het gedrag noodzakelijk, dit kun je doen door bijvoorbeeld tijdelijk
je bel uit te schakelen, folie op het raam te plakken en voor geluid gevoelige honden kan een
geluidsbarrière ook erg handig zijn, zet bijvoorbeeld een radio neer aan de straat kant waar het
geluid vandaan komt. Daarnaast vind ik het noodzakelijk dat je om je hond wat extra bezigheid te
geven. Door het voorkomen dat je hond gaat blaffen kan je hond bijvoorbeeld niet meer uit het raam
kijken waar hij misschien wel erg van geniet. Nu kun je in plaats daarvan misschien wel Doggy TV
aanbieden, een snuffelsafari in de achtertuin houden of de hond zijn ontbijt door het hele huis
verstoppen. Je wilt namelijk niet dat hij zich gaat vervelen want dan wordt het gedrag vaak alleen
maar erger.

Troubleshooting
Wat als je hond niet stopt met blaffen wanneer je het commando geeft? Vraag jezelf dan eerst even
af of je het op de juiste manier hebt gezegd, op een rustige manier en niet met veel emotie, aversie
of geschreeuw. “KLAAR!!!!” schreeuwen voegt alleen maar meer drama en lading toe en zorgt ervoor
dat het lijkt of je mee blaft met je hond en dat laat hem echt niet eerder stoppen. Deed je alles in de
juiste volgorde, dan heb je de oefening mogelijk niet lang genoeg geoefend of is dit te snel te veel
afleiding om de oefening stilte te laten betekenen. Ga in dat geval terug naar stap één en begin even
opnieuw. Je zult nu razend snel door de stappen gaan en misschien kom je het kleine drempeltje
tegen waar je extra aandacht aan kunt besteden.
Het kan zijn dat je hond iets te opgewonden is om de oefening juist uit te voeren, probeer in dat
geval weer even de waarneming van het “ding” waar hij naar blaf te blokkeren en combineer dit met
een ontspanning voor de hond. Dit zal de opwinding van de hond naar beneden brengen en de
adrenalinestoot van het blaffen laten afvloeien. Nu even hergroeperen, een stapje terug doen en de
tijd nemen om kijken of je niets bent overgeslagen in je protocol. Doe even een aantal oefensessies
en ga er weer met frisse moed tegenaan.

Enkel veel op beloningen gebaseerde geslaagde repetities en de juiste timing van je beloningswoord
zorgen ervoor dat dit protocol slaagt. Het beloningswoord komt ENKEL als de hond het commando
hoort, de focus afbreekt van “het ding”, naar je draait en eventueel naar je toe beweegt.
Ben je bang dat je hond te dik wordt door al die extra calorieën, kijk dan of je een deel van zijn
maaltijd kunt gebruiken.

Wil je professionele hulp om het blaffen te stoppen? Neem dan snel contact met me op voor begeleiding op maat!

E-mailen
Bellen