Mijn top 3 verrijkingsactiviteiten voor en met je hond.

Er is niets zo leuk en belangrijk als het verrijken van je hond zijn leven, je kunt hier vaak veel problemen mee voorkomen bij zowel gedrag en de gezondheid van je hond. Toch kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, er zijn zoveel sites en facebook pagina's gevuld met verrijking, hersenwerk en andere activiteiten waar de één claimt nog beter te zijn dan een ander. Alle verrijking is goed als je maar kijkt naar de wens en behoefte die jou hond heeft! Omdat ik verrijking zo razend interessant vind deel ik graag mijn top 3 (op dit moment) van activiteiten die het leven van je hond verrijkt. 

1. Op verkenningstocht met de hond, de wandeling waarbij de hond jou uitlaat! De één noemt het een snuffelsafari de ander een snuffeltocht ik noem het altijd verkenningstochten. Aan het eind van het verhaal is het een wandeling waar je de hond de ruimte geeft om de keuze te maken waar hij heen wilt. Laat hem al die plekken ontdekken waar het zo lekker ruikt, nieuwe gebieden ontdekken en misschien zelfs kennis maken met die gezellig buur hond.

 • Wat is het nut: Dit is de verrijkingsactiviteit waar de hond mentaal word uitgedaagd, zijn behoefte om natuurlijk of instinctief gedrag te vertonen wordt vervuld en waar je de hond zijn behoefte om te ontdekken mee kunt vervullen.
 • Voor wie: Elke honden bezitter die houdt van een beetje avontuur
 • Benodigdheden: Een stevig paar schoenen een lange lijn van minimaal 5 meter. Een tuig met een bevestigingsoog aan de voorzijde voor honden die trekken is ook een aanrader.

2. Snuffel sessies en ontbijt uit een snuffelmat (of grasveld), wist je dat wilde honden en wolven een groot deel van de tijd spenderen aan het zoeken naar eten? Het is dus niet vreemd dat sommige van onze huis honden dit ook heel graag doen. Naast dat het natuurlijk gedrag is vind een hond zijn neus gebruikt ook erg ontspannend en wordt hij er vaak erg vrolijk. Waarom nou dat komt omdat er tijdens het snuffelen de volgende drie stoffen worden aangemaakt: endorfine, dopamine en oxytocine. Endorfine werkt stress verlagend en dopamine en oxytocine zijn 2 hormonen die zorgen voor een vrolijk gevoel. Als je dan snuffelen en een ontbijt combineert breng je het beste 2 werelden bij elkaar. Koop of maak zelf een snuffel mat en strooi en wrijf daar de hond zijn ontbijt in, heb je een grasveldje in de achtertuin? Werp daar eens een handje in en zie je hond genieten en vervolgens compleet ontspannen in slaap sukkelen. 

 • Wat is het nut: Dit is de verrijkingsactiviteit waar de hond mentaal word uitgedaagd, zijn natuurlijke instinct en gedrag wordt gestimuleerd en erg goed door kan ontspannen
 • Voor wie: Elke honden bezitter
 • Benodigdheden: Snuffelmat of grasmat en een deel van zijn ontbijt, lunch of avond eten.

3. Flirtpole spel sessie, ik hou van ervan en veel van onze viervoeters ook. Nu hoor ik je wel denken “Flirtpole…. Wat is dat nu weer”. Een flirtpole is een soort zweep met een touw waar aan het einde een  speeltje zoals een flostouw, vossenstaartje of zelf geknoopt speeltje zit. Ideaal om je hond even lekker te laten rennen! 

 • Wat is het nut: Dit is de verrijkingsactiviteit waar de hond mentaal word uitgedaagd, zijn natuurlijke instinct en gedrag wordt gestimuleerd en erg goed fysiek kan worden uitgedaagd!
 • Voor wie: Elke honden bezitter
 • Benodigdheden: Een flirtpole of een doe het zelf flirtpole gemaakt van een pvc buis met een touw en speeltje.

Hoe speel je met een flirtpole? Hier een paar ideeën:

 • Voor beginnende honden is het belangrijk om elke speel ronde 1 richting op te laten gaan of met de klok mee of tegen de klok in. Dit is om blessures te voorkomen, is je hond een gevorderde flirtpole fanaat dan kun je wat meer wisselen van richting.
 • Je kunt vrij spel doen waarin je de hond zijn gang laat gaan en achter het speeltje aan rent en pakt.
 • Je kunt ook onder controle spel doen, waarin je de hond laat wachten tot jij het commando geeft om het speeltje te pakken, hem vertelt wanneer hij los moet laten en wanneer hij er weer achter aan mag. 

De voordelen van een flirtpole.

 • Het is een geweldige manier om uw hond zowel fysieke als mentale oefening te geven
 • Het leert coördinatie terwijl honden leren hoe ze een bewegend object kunnen opsporen
 • Het is een geweldig hulpmiddel om impulscontrole aan te leren
 • Het voorkomt dat je hond er met zijn speeltje vandoor gaat
 • Het is een hele effectieve manier om een los oefening aan te leren
 • Het is ook super leuk voor jou- ik betrap mezelf er vaak op dat ik nieuwe bewegingen bedenk om mijn hond te slim af te zijn
 • Het betekent dat je met je hond kunt spelen zonder dat je handen dicht bij hun mond/tanden zijn, wat geweldig weer ideaal is tegen de frustratie voor pups die graag bijten!

Een flirtpole is al te koop voor minder dan €15,- van bijvoorbeeld trixie (deze neem ik zelf vaak mee naar consul of training) ben je handig dan kun je het makkelijk doe het zelven!


Gedragsproblemen

Denk je dat jou hond weleens baat kan hebben bij een goed verrijkingsschema, heeft je hond een gedragsprobleem waar je graag vanaf wil? Neem dan eens contact met me op, vaak ontstaat een gedragsprobleem doordat de behoefte van een hond niet wordt vervuld en als we deze vervullen neemt in veel gevallen het probleem gedrag tot 85% af! 


E-mailen
Bellen