Vuurwerk

De één vindt het heel leuk om naar te kijken, de ander vindt het maar een vervelend ritueel. Voor hondeneigenaren is dit vaak het 2de, vooral als de hond er bang voor is of wordt. Angst voor vuurwerk is één van de meest voorkomende angsten bij honden in Nederland. Een angst die vaak een breed scala met gedragsproblemen meebrengt zoals vluchten, huilen, blaffen, slopen en graven. Er is veel verwarring over wat je wel en niet mag doen en ik hoop dat ik met dit artikel wat duidelijkheid kan geven. 

Wat je wel en niet moet doen
Wat kun je er aan doen om het te voorkomen dat je hond een fobie voor geluiden krijgt of hem zelfs genezen van zijn angst. Laten we beginnen met wat je niet moet doen als je hond schrikt of angstig is:
- Je hond negeren
- Je hond straffen
- Mee gaan in de angst

Negeren
Negeren klinkt misschien heel tegenstrijdig omdat er vanuit verschillende honden trainers en dierenartspraktijken vaak signalen komen dat je dit juist wel moet doen bij angst. Er wordt dan verteld dat je angst moet negeren omdat je door
bijvoorbeeld te aaien of troosten de hond beloond en de angst erger maakt. De theorie dat je ongewenst gedrag moet negeren om het te verminderen klopt in grote lijnen, toch moet je het niet doen tijdens angst. Angst is namelijk een emotie, het is helemaal geen doelbewust gedrag of actie die de hond uitvoert. Omdat het een emotie is kun je het niet belonen of corrigeren. Negeren van de hond tijdens periode van angst of een schrikmoment leert je hond maar één ding: dat wanneer hij schrikt of bang is hij bij jou geen steun hoeft te zoeken. Vooral wanneer het jonge honden betreft zal dit een grote deuk zijn in het zelfvertrouwen en de relatie tussen baas en hond. De hond zal hierdoor in de toekomst minder snel geneigd zijn om steun bij je te zoeken wanneer deze iets spannends ervaart en kiest sneller voor vlucht gedrag.

Corrigeren
Corrigeren van een hond in angst moet eigenlijk niet eens opkomen in onze gedachten, helaas gebeurt dit nog steeds en te vaak! Corrigeren tijdens angst zorgt voor een zelfde effect als die je krijgt bij negeren, maar dan veel intensiever. De hond zit al in een negatieve gemoedstoestand en het gebruik van correcties (verbaal of fysiek) versterkt dit gevoel. Angst kan zich hierdoor uitbreiden naar paniek of aangeleerde hulpeloosheid en kan er voor zorgen dat de hond ook angst voor de eigenaar krijgt. Het enige wat de hond kan doen is vluchten of verstijfd in doodsangst blijven staan.

Wat kun je wel doen
Er zijn een aantal dingen die we wel kunnen doen om stress te laten afnemen, prikkels te kunnen verwerken en vuurwerkangst weg te nemen of te voorkomen. Stress laten afnemen bij een hond die schrikt of aan het herstellen is van de schrik is belangrijk. Te veel stress blokkeert leren en een slechte verwerking van prikkels, het is dus noodzakelijk dat we stress die de hond ervaart laten wegebben. Dit kun je als hondeneigenaar al heel makkelijk op een aantal manieren doen zoals de hond laten kauwen, likken of snuffelen.

Kauwen en likken
Wanneer een hond kauwt of likt komt er endorfine vrij, wat ook wel bekend is als het "geluk/blijheid hormoon". Denk makkelijk zoals kauwen op een lekker kluifje, samen een trekspelletje doen, likken aan een bevroren honden ijsje of lickimat. Persoonlijk ben ik fan van kauwspeelgoed wat te vullen is met voer zoals bijvoorbeeld een Kong. Geef je hond de hobby “kauwen op gevuld kauwspeelgoed” en maak snel een kongaholic van hem! Wanneer je hond stress ervaart moet het uitlokken van kauwen of likken laagdrempelig zijn, het moet herkenbaar zijn en de hond moet er een goede associatie bij hebben. Begin dus niet op 30 december met je hond te leren kauwen op  kauwsnacks en kauwspeelgoed maar begin op tijd met ontdekken wat de voorkeuren van je hond zijn. 

Neuswerk
Snuffelen zorgt ook voor een afname in stress maar doet ook iets veel belangrijkers. Snuffelen zorgt voor betere prikkel verwerking, wanneer je hond zijn neus gebruikt en snuffelt wordt Net als bij kauwen moet het uitlokken van snuffelen laagdrempelig, herkenbaar en leuk zijn, maak het niet te moeilijk en gebruik hier bijvoorbeeld een snuffelmat voor, maak een speurtocht in huis of achtertuin met brokjes en ga zo maar door. Ook kun je leuke spelletjes  speur spelletjes zoals "Find it" spelen.

Gewenning Training
Wat ik iedereen aanraad is gewenning training, dit is super makkelijk en zeer effectief! Je kunt dit zelf makkelijk doen in de veiligheid van je eigen woonkamer. Je doet dit door je hond bloot te stellen aan vuurwerk geluiden. Op YouTube zijn heel erg veel vuurwerkshows te vinden, die kun je thuis of onderweg makkelijk afspelen. 
Speel deze geluiden af op:
- verschillende apparaten
- verschillende kamers en plaatsen
- op verschillende geluidsniveaus
Dit moet je wel doen op een constructieve manier, je kunt niet zomaar het geluid op standje burenruzie aanzetten, boodschappen gaan doen en hopen dat het goedkomt. 

Meest gemaakte vergissingen en misopvattingen
- Niet meer trainen omdat de hond al angst heeft of omdat het al december is
- Denken dat gewenning training met geluiden niet werkt voor je hond
- Hond alleen laten tijdens de jaarwisseling

Laatste tips tijdens oudejaarsdag en daarna

- Laat de hond aan het begin of halverwege de avond nog even uit zodat je niet tijdens de vuurwerk piekuren uit hoeft.
- Laat de hond aan de lijn lopen en zorg dat in de halsband je naam en telefoonnummer staat of zorg ervoor dat de hond gechipt is en dat de chip is geregistreerd met de juiste info. Ook een adreskokertje of penning aan de halsband kunnen gebruikt worden.
- Een hond in angst of paniek heeft superkracht en kan zich losrukken, zorg dus voor een goede kwaliteit halsband en looplijn.
- Verwacht je veel gasten? Gebruik dan je gang of hal als sluis, er mag altijd maar 1 deur open zijn en de hond mag niet in de gang: de voordeur of de deur van de hal naar de woonkamer. Zo voorkom je dat de hond naar buiten kan vluchten. Is je hond angstig geef hem dan een veilige plek in huis, het liefste een plek die je hond zelf kiest.
- Sluit je gordijnen zodat je hond geen last heeft van de lichtflitsen en zet de radio of TV iets harder om het vuurwerkgeluid een beetje te overstemmen.


Ben je opzoek naar professionele hulp met gewenningstraining voor je jonge hond die nog niet bang is voor vuurwerk? Neem dan snel contact met me op voor begeleiding op maat! Is je hond al bang voor geluiden dan wil ik je ook met veel plezier helpen. Echter zullen we eerst moeten kijken of de hond niet te bang is, dan kan het namelijk verstandiger zijn om pas in 2023 te starten. Zodat niet alle energie die je nu in het oplossen van de fobie zou steken in de maand december teniet wordt gedaan.

E-mailen
Bellen