Bijten als piranha's!

Puppy’s bijten in van alles, dit doen ze om de wereld te ontdekken en het is je misschien al opgevallen dat de tanden van je puppy vlijmscherp zijn. Het lijken net kleine naaldjes die zich makkelijk in je kleding of huid graven, komen vaak moeilijk los en doen soms behoorlijk pijn wanneer ze contact maken.

Om het bijten in kleding, handen en andere voorwerpen in goede banen te leiden is het allerbelangrijkste goed management. Management wordt  jou allerbeste vriend tijdens het opvoeden van je puppy en om ongewenst gedrag en slechte gewoonte te voorkomen. Dit doe je door de situaties en omgeving te manipuleren zodat de puppy geen foutje kan maken. Een slechte gewoonte is immers moeilijk af te leren en hoe langer je het gedrag faciliteert hoe moeilijker en langer het duurt voor je het af kunt leren. Je moet de puppy namelijk leren wat hij kan en mag doen met zijn impulsen in plaats van hem continu te stoppen in zijn gedrag. Wanneer je de puppy continu blijft stoppen in zijn gedrag zie je vaak dat de puppy stiekem zijn kauw behoefte vervuld of erg gefrustreerd raakt omdat hij zijn behoefte niet kan voldoen.



Management Tips!

Puppyproof je huis!
Ruim alles op waar je puppy niet op mag kauwen en bijten. Zelfs die oude schoen waar je het niet erg van vind, een puppy kent namelijk echt het verschil niet tussen oude of nieuwe schoenen. Barricadeer kamers in huis waar de puppy geen toegang tot mag met bijvoorbeeld een traphekje of puppy-ren hekje. Zo heb je een ruimte in huis waar je toch nog eens iets kunt laten slingeren ;-).

Je puppy heeft de behoefte om te bijten en kauwen!
Beter gezegd elke pup heeft de behoefte om te bijten en kauwen het is haast net of ze zijn geprogrammeerd als een piranha met vier pootjes! Zorg er daarom voor dat er genoeg voor je puppy in huis ligt waar hij wel op mag kauwen zoals knuffels, (gevulde) kongs, kauw botten, dynabone's. Deze liggen bij mij door het huis verspreid zodat mijn puppy de juiste keuze kan maken waar ze op kan en mag bijten. Ook fleece gevlochten flostouwen en plucheknuffels met een piepje erin zijn hier in huis top favoriet.

Draag strakke broeken!
Bekijk de wereld eens door de ogen van een puppy, ze hebben dus de behoefte om te bijten en happen in bewegende voorwerpen en jij als nieuw baasje bent het centrale aandachtspunt voor de puppy. Je kunt nu zelf al wel bedenken dat die combinatie werkt als een rode lap op een stier en je zo enkel de puppy prikkelt en uitdaagt om er in te gaan happen en bijten. Je kunt eventueel ook (regen) laarzen dragen tijdens een wandeling om te voorkomen dat je pup in je wapperende broek gaat hangen.


Anticiperen en omleiden!

Nu je de situatie onder controle hebt en iedereen in huis (ja ook jij) zich aan de afspraken rondom het management houdt ga je starten met het aanleren van de goede gewoonte. Dit is niet altijd even makkelijk en natuurlijk zal je puppy weleens een foutje maken maar dat is helemaal niet erg en kan gebeuren! Wanneer je het bijten wilt afleren heb je hier een aantal lange flostouwen voor nodig die makkelijk in een broek of kontzak past (evenveel als gezinsleden). Ik vlecht ze altijd zelf van stroken oude fleece deken zodat ze net zolang worden als ik wil.
Wanneer iedereen bepakt en bezakt is met een flostouw ben je klaar om te gaan starten met de training! De training is super makkelijk, bevat geen moeilijke handelingen of ingewikkelde procedure. Wanneer je ziet dat je hond in puppy bijt modus op je afstormt trek je als een ware revolverheld snel de flostouw uit je broekzak en beweegt deze over de grond! Je leid de aandacht hiermee van jou broekspijpen, handen of kuiten om naar het speeltje. Vaak starten ze het gedrag zodra je begint te lopen dus kun je snel gaan voorspellen wanneer je puppy in die modus komt en kun je zelf op voorhand al je flowtouwtje over de grond slepen.


Was je niet snel genoeg , had je het even niet door en hangt je pup al in je broekspijp? Stop, sta stil en wacht tot de puppy loslaat of afgeleid is door iets anders interessant. Dit gaat meestal best snel aangezien je puppy de concentratieboog van een walnoot heeft en zo ergens anders in is geïnteresseerd. Wanneer je puppy los heeft gelaten pak je snel het flowtouw erbij en ga je even spelen met de pup of pak je snel een kong of kauwsnack in de buurt om deze te geven.


Waarom geen straf? Dit heeft dezelfde reden als het altijd stoppen van het gedrag, ik merk erg vaak dat puppy's dan misschien niet meer in kuiten en handen bijten maar de bijt behoefte gaan botvieren op andere voorwerpen uit zicht of stiekem wanneer je niet thuis bent. Soms gaan ze je kinderen of je partner zelfs speels bijten wanneer jij de deur uit bent. 


Simuleer mentale en fysieke uitdaging en ook rust

Naast bovenstaande training is het ook super belangrijk om je puppy niet enkel fysiek bezig te houden met spelen, rennen en andere sport activiteiten maar ook met mentale stimulatie. Van enkel fysieke uitdaging is je puppy vaak maar eventjes moe, ook bouw je al snel zijn conditie op en bij veel fysieke activiteit raakt je puppy er aan verslaaft (runners high) en gaat je pup er steeds meer om vragen. 


Tips voor het stimuleren van mentale en fysieke uitdagen en rust!

Je kunt beter een combinatie maken van mentale en fysieke uitdaging gecombineerd met rust activiteiten. Bij mij in huis is er na elke fysieke uitdaging een moment waarop ik rust stimuleer. Zo leer ik mijn pup en honden om beter om te gaan met opwinding, je kunt dit al heel makkelijk doen door de volgende activiteiten:


Fysieke uitdaging!

- Plan een aantal trek spelletje met een flostouw in op een dag waarin je met regelmaat om een los vraagt en het flos touwtje omruilt voor een lekker voertje

- Apporteer spelletje met een balletje of ander voorwerp waarin je met regelmaat om een zit of lig vraagt voor je het balletje weer gooit

- Ga zwemmen met je pup

Zo zijn er nog veel meer activiteiten die je veilig kunt uitvoeren met je puppy, zorg ervoor dat je nooit te lang door gaat met dit soort spellen. Vaak is 3-5 minuten al lang voor een pup. Na deze activiteiten is het belangrijk om eventjes rust te stimuleren. Dit kun je makkelijk doen door hem een kauwsnackje te geven, een heerlijke gevulde kong aan te bieden in zijn bench of op een kleedje, de oefening ontspannen op een matje te trainen of gewoon even samen met je puppy te kroelen. Let tijdens de fysieke uitdaging altijd goed op je pup en zorg er voor dat je pup niet te opgewonden wordt dat werkt je doel tegen.


In dit filmpje zie je hoe je de oefening ontspannen op een matje aanleert! Een super handige vaardigheid voor je hond die erg praktische is, je kunt het matje waar je op traint namelijk overal mee naar toe nemen zoals een restaurant of visite bij familie en daar je hond laten ontspannen wanneer het nodig is.




Mentale uitdaging!

- Bied je hond een scheurpuzzel aan

- Geef hem een deel van zijn maaltijd in een snuffelmat of kong

- Organiseer een speurtocht in huis met voertjes, speeltjes of de pup zijn kong.

Op www.hersenwerkvoorhonden.nl vind je nog veel meer activiteiten die je samen met je puppy kunt uitvoeren!


In dit filmpje vind zie je hoe makkelijk het is om een scheur puzzel te maken voor je hond. Een super leuke activiteit die de hond mentaal uitdaagt en ook eventuele wensen voor het vertonen van instinctief gedrag. Het bootst het ontleden van een prooi na, iets wat bij veel honden verankerd zit in hun DNA.





Training

Puppy's staan er niet echt om bekent dat ze een goede impuls controle hebben. Daarom is het trainen van basis oefeningen leuk en ook belangrijk, hou het laag lat laag en oefen zit, liggen, kijk naar mij, naar je plaats, leave it/niet pakken en los-ruilen. Zo werk je aan basis gehoorzaamheid oefeningen en direct leer je de pup een beetje impuls controle. Ook is dit goed voor de band tussen jou en je pup en leren jullie elkaar steeds beter kennen. Leer je puppy de oefeningen eerst aan en ga daarna pas trainen, anders kan het zijn dat je puppy niet begrijpt wat je van hem vraagt. 


Zitten en liggen zijn super handige oefeningen voor je puppy, het zijn oefeningen die je kunt vragen aan je hond wanneer ze bijvoorbeeld erg springerig of bijterig zijn, ook kun je er een beetje impuls controle mee stimuleren door ze te vragen in de buurt van afleiding zoals een favoriet speeltje of de etensbak. Kijk naar mij is gewoon heel erg leuk en bouwt de band tussen jou en je pup sterk op! Leave it-niet pakken is misschien wel één van de belangrijkste oefeningen! Zo leer en stimuleer je de puppy zijn impulscontrole en wanneer je puppy de oefening goed machtig is en weer graag in je kuiten wilt bijten kun je deze oefening inzetten. Los & ruilen is  super handig wanneer je puppy iets heeft gestolen of op iets kauwt wat niet helemaal de bedoeling is. 


Veel plezier met trainen en mocht je advies en of hulp op maat nodig hebben dan kun je altijd contact opnemen!

Mail: info@blafengrom.nl

Bel of WhatsApp: 0649811330

E-mailen
Bellen